Cele mai gustoase reţete tradiţionale din judeţul Cluj pot fi găsite într-o carte, numită „Culegere de reţete din bucătăria transilvană“. Preşedintele unei asociaţii clujene al cărui scop este reînvierea tradiţiilor, Viorica Rusu, are de gând să reediteze acea carte deoarece sunt deja mulţi care vor să o aibă şi fiindcă s-au adunat alte zeci de reţete.
Unul dintre oamenii care se implică în proiecte şi organizează evenimente prin care promovează tradiţiile locale este Viorica Rusu, preşedintele Asociaţiei pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale - ASDR din localitatea clujeană Dezmir.
Echipa ASDR are experienţa proiectelor europene, atât ca iniţiatoare, cât şi ca parteneră, şi într-unul dintre proiecte, pus în practică acum patru ani, s-a gândit să valorifice sub forma unei cărţi reţetele puse în practică la cursul de bucătari.
Cum recent mai multe săteni din zona Huedin-Vlădeasa şi-au luat certificatul de bucătar, într-un alt proiect, s-au adunat alte zeci de reţete care ar putea fi incluse într-o nouă ediţie a culegerii de reţete tradiţionale din satele Clujului.
Oamenii din această asociaţie cred cu tărie că tradiţiile nu trebuie lăsate să moară şi că bucătăria românească tradiţională este prea gustoasă ca să nu fie valorificată şi promovată.
„Cartea de faţă este un demers timid în acţiunea de promovare a bucătăriei tradiţionale specific zonelor rurale. Considerăm că ar fi bine ca sătenii să fie informaţi şi sensibilizaţi în legătură cu importanţa păstrării bucătăriei tradiţionale, ca element ce dă identitate unui loc“, se arată în prefaţa culegerii de reţete.
Reţete din 9 comune
Volumul cuprinde reţete din nouă comune ale judeţului Cluj: Aghireşu, Apahida, Băişoara, Cămăraşu, Cojocna, Gilău, Iara, Iclod şi Mociu. „Înainte de reţetele locului, am făcut o scurtă descriere a fiecărei com