Prima zi a descinderii parlamentarilor la Roşia Montană, pe lângă discuţii, a înregistrat şi primul incident. Deputatul Remus Cernea a fost împins şi huiduit de localnici, fiind necesară intervenţia poliţiştilor şi jandarmilor pentru scoaterea lui din mulţime. "Eu îmi doresc dialog. Invitaţiei mele la dialog i s-a răspuns într-un astfel de mod. Am anunţat că sunt interesat de subiect. Am participat la acest dialog", a spus Cernea.
UPDATE 17:02 Preşedintele Comisiei Roşia Montană, Darius Vâlcov, a declarat că parlamentarii "nu pot da decizia în faţa minei". "Am venit să încercăm să-i unim pe români", a spus el.
UPDATE 16.29 Remus Cernea a declarat că este un om al dialogului şi consideră că toate părerile trebuie ascultate.
UPDATE 16.20 În timp ce la Căminul cultural parlamentarii din Comisie îi ascultau pe mineri şi pe liderul lor sindical, Cristian Albu, aceştia cerându-le parlamentarilor să nu-i ucidă prin înfometare şi să se gândească bine înainte să ia o decizie, afară Remus Cernea era fluierat şi lovit de mineri şi localnici, care, în momentul în care acesta a ajuns în faţa Căminului cultural şi încerca să intre, l-au oprit, l-au fluierat, acesta fiind scos cu greu din mâinile lor de către jandarmi.
UPDATE 15.26 După plecarea de la Carpeni, parlamentarii au fost conduşi în zona carierei de la Roşia Montană, unde li s-a explicat care vor fi beneficiile exploatării, care este procesul tehnologic, dar şi faptul că totul va fi foarte bine pus la punct, astfel încât să nu existe niciun pericol de deversare.
Inginerii au mai explicat că noua tehnologie despre care se vorbeşte acum este experimentată doar în laborator, ceea ce presupune că nu pot fi cunoscute consecinţele aplicării ei. Câţiva dintre parlamentari au cerut la rândul lor explicaţii inginerilor, în legătură cu "zecile sau sutele de kilograme de aur care au plecat din ţar