Decizia pentru semnarea contractului cu Guvernul portughez pentru achiziţionarea a 12 avioane multirol second-hand urmează să fie formalizată astăzi în Guvern. Pe ordinea de zi a şedinţei Executivului se află un memorandum în acest sens care actualizează informaţiile legate de finalizarea negocierilor şi propune semnarea contractului.
Achiziţionarea cele 12 avioane second-hand de tip F-16 din Portugalia şi a armamentului necesar, alături de pachetele de instrucţie a piloţilor din SUA a trecut prin Parlament val-vârtej, în luna iunie, fără că majoritatea senatorilor şi deputaţilor să se întrebe cât va trebui să plătească statul român pentru avioanele multirol. Toate partidele au fost în acord, chiar dacă din proiectul votat în plen lipsea suma pe care Guvernul a negociat-o pentru cele 12 avioane. Fostul ministru al apărării, Mihai Stănişoară, membru în comisia pentru apărare, care a avut acces inclusiv la anexe, a precizat la acel momene pentru gândul că suma este de aproximativ 670 de milioane de euro .
În urma negocierilor, România va cumpăra 12 avioane F-16 A/B MLU M 5.2 din Portugalia, urmând ca Statele Unite să furnizeze muniţia, armamentul, să completeze pachetul logistic şi serviciul de instruire. Portughezii nu aveau însă de cât 9 astfel de aparate. Pentru a ajunge la 12, Agenţia de achiziţii militare a Ministerului Apărării din Portugalia va cumpăra trei aparate vechi F-16 Fighting Falcon, din stocul de armamente în exces al SUA, pe care le vor moderniza şi apoi le vor revinde României, conform unui articol publicat în august de pagina de analiză Jane's.
Pentru prima tranşă de bani, Guvernul a luat 97 de milioane din vânzarea de licenţe 4G, aprobând transferul financiar prin OUG, în iunie. Ulterior, avioanele se vor plăti, prin Ministerul Apărării, cu bani de la buget sau cu credite bancare.
Decizia pentru semnarea contractului c