India lansează luni primul său portavion intrând astfel în clubul restrâns al ţărilor care concep şi construiesc portavioane, din care fac parte Statele Unite, Marea Britanie, Rusia sau Franţa. Inginerul-şef al armatei, A.K. Saxena, a anunţat că procesul de construcţia a navei militare a necesitat o perioadă de opt ani, iar după teste va intra în serviciu la orizontul lui 2018.
Construit cu un buget de aproximativ cinci miliarde de dolari, portavionul cântăreşte 40.000 de tone. Lansarea va avea loc în portul Kochi (sud), în prezenţa unor oficiali militară de rang înalt şi diplomaţi. Autorităţile indiene au depus eforturi în ultima perioadă să-şi modernizeze echipamentului său militar cumpărat, în parte, de la fosta URSS.
Portavionul va fi însoţit de fosta navă de război rusă Admiral Groşkov, redenumită INS Vikramaditya, care urmează să fie livrată până lasfârşitul lui 2013, cu o întârziere de patru ani. De asemenea, construcţia portavionului a înregistrat o întârziere de doi ani.
În prezent, statul indian deţine un singur portavion, o navă britanică de 60 de ani, achiziţionată în 1987 şi redenumită INS Viraat, însă investeşte miliarde de dolari în modernizarea echipamentului său militar. Ţara va cheltui aproximativ 112 miliarde de dolari cu înarmarea în perioada 2010-2016, anunţă KPMG.
Sâmbătă, autorităţile de la New Delhi au precizat căprimul submarin nuclear construit de indieni este pregătit pentru teste. Premierul Manmohan Singh este "încântat să afle că reactorul cu propulsie nucleară de la bordul INS Arihant, primul care a fost construit în India, este în stare de funcţionare".
India lansează luni primul său portavion intrând astfel în clubul restrâns al ţărilor care concep şi construiesc portavioane, din care fac parte Statele Unite, Marea Britanie, Rusia sau Franţa. Inginerul-şef al armatei, A.K. Saxena, a anunţat că procesul de