Aproape 90% din angajaţii români consideră că există violenţă la locul de muncă. În cele mai multe situaţii, aceasta provine fie de la şefi către subalterni, fie este o consecinţă a conflictelor dintre colegii de serviciu, arată un sondaj recent. Alarmant e faptul că unul din 10 respondenţi a avut atacuri de panică, în timp ce o treime din angajaţi au manifestat stări de anxietate la serviciu.
Studiul, efectuat în perioada ianuarie - iulie 2013 pe un eşantion de 1.180 de respondenţi, a relevat că anii de criză şi-au pus amprenta asupra activităţii angajaţilor. Ba mai mult, criza a luat pe nepregătite angajaţii din management, care nu au ştiut cum să gestioneze schimbarea mediului de lucru în percepţia angajaţilor.
Cu alte cuvinte, managerii au avut aşteptări mai mari de la subalterni, fără să le ofere recompense suplimentare, fără să îi motiveze sau să se asigure că aceştia au resursele necesare pentru a-şi duce misiunea la bun sfârşit.
„Perioada prelungita de criza, presiunea tot mai mare pusa de management pentru obtinerea de rezultate si teama angajatilor de a fi concediati au avut efecte devastatoare asupra starii psihice a salariatilor. Rezultatele sondajului nu fac decat sa confirme ca acele cateva situatii punctuale de la care a pornit ideea studiului se intalnesc la scara larga: tot mai multi angajati sunt umiliti de catre sefi sau de catre colegi, iar acest lucru se transpune imediat in scaderea productivitatii acestora si, cel mai grav, le afecteaza sanatatea”, a declarat avocatul Costel Gîlcă, autorul studiului şi directorul Revistei de Drept Social.
Angajaţii primesc mai multe sarcini de serviciu decât în anii trecuţi
Dacă cei mai mulţi respondenţi susţin că în ultimii doi ani le-a crescut gradul de încărcare al activităţilor de la serviciu, situaţia a venit la pachet cu un nivel ridicat de stres.
Potrivit