Descentralizarea serviciului de chimioterapie, centre de recuperare postoperatorie şi un spital interregional în nordul ţării. Sunt câteva dintre proiectele pe care ni le propun experţii internaţionali care au analizat sistemul medical moldovenesc. Şefii noştri sunt de acord, dar mizează nu doar pe consultanţă, ci şi pe bani din afară pentru implementare.
În următorii patru ani oamenii bolnavi de cancer ar putea urma tratamente de chimioterapie în centre medicale regionale. Această facilitate a fost discutată ieri în cadrul unui forum medical la care au participat conducerea Ministerului Sănătăţii, şefi de spitale, preşedinţi de raioane, reprezentanţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Banca Mondială.
„Acum 11.000 de pacienţi vin săptămânal la Chişinău pentru chimioterapie. Descentralizarea serviciului implică crearea câtorva centre de tratament ambulator: la Bălţi, unde vom avea un spital regional, la Edineţ şi la Comrat, unde vor fi spitale zonale. La mijlocul anului viitor vom lucra cu patru echipaje mobile cu câte 2-3 medici care se vor deplasa în teritoriu pentru a asigura tratamentul chimioterapeutic“, spune viceministrul Sănătăţii, Mihai Ciocanu.
„În Moldova funcţionează un monopol oncologic ineficient, cu cheltuieli mari de administrare şi focusarea resurselor doar pe tratamentul acut. Recomand implementarea unei reţele oncologice naţionale care să crească eficienţa serviciilor, prin centre medicale regionale şi echipe mobile“, a declarat expertul francez în sănătate Benoît Nautré, de la firma de consultanţă Conseil Santé.
Potrivit vicedirectorului Spitalului Clinic Municipal din Bălţi, Vladimir Pascaru, regionalizarea va duce la extinderea capacităţilor instituţiei. „Acum avem opt specialişti în oncologie, o secţie de chirurgie oncologică, 15 paturi pentru chimioterapie şi 10 paturi pentru onco-ginecologie. Putem oferi tot spec