Tinerii care au vârsta mai mică de 30 de ani plătesc asigurare auto mai mare, din cauza unor statistici conform cărora ei sunt cei care provoacă accidente rutiere frecvente.
Companiile care au autorizaţie pentru a comercializa Răspunderi Civile Auto (RCA) au crescut tarifele în acest an chiar şi cu peste 50%. Valoarea poliţei RCA depinde de mai multe criterii, printre care vârsta solicitantului, mediul său de provenienţă, capacitatea cilindrică, tipul sau vechimea maşinii.
În 2013, tinerii până în 30 de ani proprietari de maşini înmatriculate în România au fost nevoiţi să îşi încheie poliţe de asigurare la un preţ chiar şi cu peste 50% mai mare comparativ cu anul trecut. Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că cele mai multe şi mai grave accidente rutiere au fost înregistrate la proprietarii tineri de maşini, iar din acest motiv firmele de asigurări au fost nevoite să crească şi valoarea poliţelor, pentru a-şi acoperi cheltuielile cu plata daunelor.
De exemplu, un şofer de 30 de ani care are permis de conducere de zece ani şi conduce un autoturism marca Dacia Logan cu un motor de o capacitate cilindrică de 1,6 litri şi 90 de cai-putere plăteşte cu până la 70% mai mult decât un şofer de 60 de ani, cu 35 de ani experienţă, care conduce acelaşi tip de maşină. Concret, şoferul tânăr plăteşte cel puţin 554 de lei, pentru o perioadă de şase luni, în timp ce şoferul mai experimentat dă doar 388 de lei, în cea mai ieftină variantă. De asemenea, dacă tânărul încheia o poliţă RCA cu 600 de lei anul trecut, în 2012, preţul poate ajunge chiar şi la 1.200-1.400 de lei, în funcţie de companie.
“Din cauza acestor scumpiri, tot mai mulţi dintre tinerii romaşcani care şi-au achiziţionat o maşină aleg să o înmatriculeze pe numele părinţilor, pentru a plăti o asigurare mai mică. În cazul persoanelor mai în vârstă, cu o experienţă mai mare şi fără incide