Proiecţii cinematografice, dezbateri pe teme eco şi concursuri între elevi sunt ingredientele festivalului Internaţional al Filmului Ecologic Ecofest, desfăşurat sub sloganul "Pentru Sănătatea Pământului", în Băile Felix şi 1 Mai în perioada 25-29 septembrie. Scopul evenimentului este, pe lângă promovarea filmului, şi de-a atrage atenţia împotriva exploatărilor gazelor de şist, prin orice metode, dar şi pentru promovarea zonei ca destinaţie turistică.
"Festivalul durează de azi până duminică şi vor rula filme din circa 20 de ţări. Avem şi un juriu specialitate, format din regizori şi producători din toată lumea, care va desemna cele mai bune filme, dar şi un juriu format din elevi, care, fiind o zonă cu potenţial turistic extraordinar, am zis că acest juriu e format din potenţiali miniştri ai turismului şi le-am cerut ca, până la deschiderea oficială de mâine, să prezinte şi o "hotărâre de guvern" prin care să arate cum ar promova la nivel naţional şi internaţional", a explicat miercuri Lavinia Şandru, unul dintre organizatorii principali.
Potrivit acesteia, în toate zilele de festival, în sala polivalentă a Complexului Perla din 1 Mai vor fi dezbateri de câte două ore, de la orele 10 şi 17, cu vizionări de film, în funcţie de tematica abordată. Astfel, pe listă se numără producţii precum "Dobrogea, dragostea mea", "Roşia Montană - un loc la marginea prăpastiei", "Secretele câmpului", "Când apa e pe sfârşite" sau "Ne-reciclabil".
"Avem două dezbateri ample în cadrul festivalului, una privind nocivitatea gazelor de şist, iar a doua vizează promovarea României şi Băilor Felix şi 1 Mai ca destinaţii turistice. De fapt, tot ceea ce facem noi e şi un protest împotriva exploatărilor gazelor de şist în orice fel, nu doar prin fracturare hidraulică în zona asta", a mai precizat Lavinia Şandru, militând şi pentru oprirea proiectului privind exploatarea cu