Aproximativ 1.429 de oraşe din SUA sunt în pericol să fie şterse de pe hartă, potrivit unui studiu recent care arată că nivelul apelor ar putea creşte cu până la şapte metri în Statele Unite în următorii doi ani în lipsa unei strategii eficiente de reducere a emisiilor gazelor de seră. Astfel, în lipsa unei schimbări în ceea ce priveşte poluarea până în anul 2100, nivelul mării va ajunge la mai mult de 7 metri, ducând la evacuarea a 18.074.940 de persoane.
Deşi efectele nu sunt vizibile imediat, emisiile de gaze de seră din prezent generează creşteri extreme ale nivelului apelor la fiecare zece ani, notează “Business Insider”. Potrivit analizei, publicată în “Proceedings of the National Academy of Sciences”, amânarea până în 2100 a unei decizii în privinţa emisiilor ar avea efecte devastatoare asupra aşezărilor de coastă din întreaga lume, inclusiv în SUA, unde 1.429 de oraşe ar fi cel puţin pe jumătate distruse.
”Situaţia actuală cu privire la emisiile de carbon va provoca degenerarea sau pierderea celor mai multe oraşe de coastă din lume”, scrie autorul analizei, Benjamin Strauss, de la organizaţia de specialişti Climate Central. ”Singura modalitate de a evita viitorul este nu numai să reducem puternic şi imediat emisiile de gaze de seră la nivel global, dar şi să începem să eliminăm gazele de seră, cum ar fi dioxidul de carbon, din aer”, notează Mediafax.
Aspectele principale care rezultă din analiza lui Strauss, cu privire la populaţia SUA, sunt: dacă situaţia nu se schimbă până în 2020, va avea loc o creştere inevitabilă a nivelului mării cu până la 1,5 metri. Acest lucru va împinge peste 50% din populaţie afară din municipalităţi, urmând ca 4.187.262 de oameni să îşi piardă oraşele. Dacă nivelul gazelor de seră continuă să crească până în 2050, acest lucru va atrage după sine ridicarea iminentă a nivelului mării până la aproximativ 3 metri.