Proiectul Nabucco costă câteva milioane de euro numai partea română ca să se poată închide. Partenerii la compania de proiect au ajuns la concluzia că este nevoie de aproximativ 20 milioane de euro ca să termine afacerea eşuată. Transgaz Mediaş va asigura fondurile de închidere din partea română.
Transgaz Mediaş (TGN) şi OMV vor împrumuta cu cel mult 7,5 milioane de euro Nabucco Gas Pipeline International din Austria (NIC), pentru închiderea controlată a companiei, ca să se evite intrarea în insolvenţă, se arată într-un comunicat al Transgaz transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Potrivit documentului, din suma de 7,5 milioane de euro, Transgaz va participa cu cel mult 50%. Împrumutul va fi purtător de dobândă şi va fi garantat cu active viabile ale NIC. Totodată, Transgaz va contribui cu alte 1,34 milioane euro la majorarea capitalului social al NIC pentru a acoperi deficitul de lichidităţi în valoare de 7,5 milioane de euro.
Decizia urmează să fie luată în Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Transgaz, convocată pentru data de 23 septembrie, atunci când se va supune votului şi suma totală necesară închiderii companiei de proiect, stabilită la 20 milioane de euro.
Eşec de milioane
Transportatorul naţional de gaze Transgaz face parte dintre acţionarii NIC, alături de BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia), GDF Suez (Franţa) şi OMV (Austria), care este şi liderul consorţiului. Prin Proiectul Nabucco se avea în vedere construirea unei conducte ce urma să aducă gaz din zona caspică în Europa, prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Nabucco a avut un contracandicat a cărui conductă trece prin sudul continentului, respectiv Trans-Adriatic Pipeline (TAP), cu destinaţia Italia, ca rută de export către Europa.
În cele din urmă, TAP a fost ales de consorţiul Şah Deniz II, care exploatează zăcămintele azere de la Ş