Bancherii necinstiţi şi traderii care folosesc informaţii confidenţiale vor fi aspru pedepsiţi, potrivit regulilor aflate în lucru la nivel internaţional pentru sancţionarea abuzurilor pe piaţa financiară, pe fondul temerilor că unele ţări nu au prevederi suficient de stricte, informează Mediafax, citâdn Bloomberg.
Vinovaţii vor fi pasibili de închisoare sau amenzi usturătoare, indiferent în ce regiune se află, a declarat David Wright, secretar general al International Organization of Securities Commisions, un grup al autorităţilor de reglementare la nivel mondial care redactează principiile de penalizare a diferitelor delicte pe piaţa financiară.
"În ultimii 10 ani am avut prea multe exemple de comportament inacceptabil pe pieţele financiare. Potenţialul câştigurilor financiare ilicite depăşeşte cu mult riscurile şi costurile de a fi prins. Această ecuaţie trebuie inversată", a afirmat Wright într-un interviu.
Încrederea în industria financiară a fost zdruncinată de anchete privind manipularea dobânzilor, inclusiv a Libor, şi a referinţelor care stau la baza preţurilor pe piaţa petrolului şi cea valutară.
Băncile din Marea Britanie sunt implicate în scandaluri referitoare la vânzarea incorectă a unor produse de asigurări şi instrumente derivate.
Uniunea Europeană a estimat că numai în 2010 manipularea dobânzilor şi tranzacţiile bazate pe informaţii confidenţiale s-au ridicat la 13,3 miliarde de euro pe pieţele de capital din regiune.
"Din punctul meu de vedere, cei care încalcă regulile şi încearcă să obţină profituri incorect ar trebui să meargă într-un singur loc şi acela este cel mai apropiat penitenciar", a spus Wright.
Penalităţile în cazurile de abuz pe piaţă variază semnificativ de la o ţară la alta, a arătat Pierre-Henri Conac, profesor la Universitatea din Luxembourg.
"Campionul mondial de necontestat în