Săptămâna acesta Grecia va fi afectată de o serie de greve şi proteste împotriva concedierilor şi transferurilor forţate din sectorul public, dar şi a măsurilor de austeritate impuse de creditorii internaţionali în schimbul ajutorului financiar. Primele incidente au fost înregistrate deja luni dimineaţă la Atena, unde poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa paznicii de şcoli care au încercat să pătrundă cu forţa în clădirea Ministerului Reformei Administrative, transmit agenţiile Reuters şi EFE.
Această serie de greve este determinată în principal de angajamentul pe care guvernul de Greciei şi l-a asumat în faţa troicii creditorilor internaţionali (UE-BCE-FMI) de a transfera 12.500 de angajaţi din sectorul de stat până la sfârşitul lunii în curs şi încă atâţia până la sfârşitul anului, în cadrul aşa-zisei scheme de mobilitate a forţei de muncă.
Schema presupune transferul forţat al angajaţilor sau concedierea lor într-un termen de opt luni din momentul primirii preavizului. În această perioadă, ei primesc numai 75% din salariu şi pot fi mutaţi oricând pe un alt post vacant sau sunt concediaţi dacă la sfârşitul celor opt luni nu li se găseşte vreun post, potrivit Agerpres.
Primii care au început protestele sunt profesorii. Urmează personalul administrativ din învăţământ, funcţionarii publici din organismele de ocupare a forţei de muncă şi de securitate socială, personalul medical din spitalele de stat şi avocaţii. Miercuri a fost convocată o grevă de 48 de ore în tot sectorul public.
Săptămâna acesta Grecia va fi afectată de o serie de greve şi proteste împotriva concedierilor şi transferurilor forţate din sectorul public, dar şi a măsurilor de austeritate impuse de creditorii internaţionali în schimbul ajutorului financiar. Primele incidente au fost înregistrate deja luni dimineaţă la Atena, unde poliţia a folosit gaze lacrimogen