Volume precum "Winnie-the Pooh", "Alice în Ţara Minunilor" şi "Jurnalul Annei Frank" se regăsesc în Topul 15 al celor mai cunoscute cărţi clasice pentru copii care au fost interzise în Statele Unite ale Americii, informează buzzfeed.com.
Prezentăm mai jos Topul 15 al celor mai cunoscute cărţi pentru copii care au fost interzise la un moment dat în Statele Unite:
1) "Where's Waldo? ", de Martin Handford - Publicat în 1987, acest volum a fost interzis, apoi republicat, întrucât în desenul de pe coperta ediţiei iniţiale se regăsea silueta unei femei care făcea plajă topless.
2) "The Giving Tree", de Shel Silverstein - În 1988, acest volum a fost interzis într-o bibliotecă din Colorado întrucât era considerat "sexist". A fost boicotat, totodată, de mai multe şcoli americane care susţineau că această carte "incriminează agenţiile de exploatare a fondurilor forestiere".
3) "Winnie-the-Pooh", de A.A. Milne - Animalele care vorbesc sunt considerate uneori "o insultă la adresa lui Dumnezeu", iar, în 2006, această carte a fost interzisă în anumite regiuni din Statele Unite. Mai multe instituţii din Turcia şi din Marea Britanie au interzis la rândul lor acest volum, afirmând că personajul Piglet este ofensator pentru musulmani. Alte instituţii au afirmat că volumul are anumite trimiteri la adresa nazismului.
4) "James and the Giant Peach", de Roald Dahl - În 1999, cartea a fost interzisă într-o şcoală generală din statul Texas pentru că în textul ei se regăsea cuvântul "fund".
5) "Harriet the Spy", de Louise Fitzhugh - În 1983, volumul a fost interzis în mai multe şcoli, fiind considerat "un exemplu rău pentru copii". A fost criticat şi sub motivul că "îi învaţă pe copii să mintă, să spioneze, să răspundă obraznic şi să înjure".
6) "Anne Frank: The Diary of a Young Girl", de Anne Frank - Apărută în 2010 pentru a marca a 50-a anive