Producţia de oţel se îndreaptă spre minimul din 2009, dar energia pentru industrie este cu aproape 40% mai scumpă.
În cei aproape cinci ani de criză, adică de la începutul anului 2009, cel mai dificil pentru România după căderea Lehman Brothers, şi până în primul semestru al acestui an, preţul energiei pentru industrie s-a majorat cu circa 38%, după cum arată datele publicate de la Eurostat.
În timp ce industria a avut după 2009 doi ani de revenire, anul trecut şi anul acesta lucrurile s-au schimbat, aşa că cel puţin în cazul producţiei de oţel piaţa scade din nou. Energia nu ţine însă cont de acest lucru, din 2009 şi până în primul semestru al acestui an preţurile, cu câteva excepţii, crescând constant. Dacă în primul semestru din 2009 un kWh cu toate taxele incluse costa în medie 0,097 euro, în primul semestru al acestui an preţul mediu a ajuns la 0,1337 euro. Principalul factor care a dus la această evoluţie au fost taxele incluse în facturi prin care s-a dezvoltat energia verde.
Alro, cel mai mare consumator de energie din România şi unul dintre cei mai aprigi oponenţi ai schemei de sprijin pentru energia verde, scria în raportul pentru primul semestru din acest an că situaţia este din ce în ce mai greu de tolerat.
„Aceste măsuri au fost aplicate într-un context economic extrem de dificil pe care îl traversează economia globală, şi în special industria aluminiului, societatea confruntându-se, în aceasta perioadă, şi cu o scădere drastică a preţului aluminiului simultan cu o creştere semnificativă a preţului energiei“, se arată în raportul publicat de companie pentru prima jumătate a acestui an. Alro a consemnat pierderi de 17 mil. lei (3,9 mil. euro) faţă de un profit de 26,2 mil. lei în intervalul similar din 2012 după ce vânzările s-au diminuat cu 8,6%, ajungând la 1,06 miliarde de lei (234 mil. euro).
Citiţi mai