În trecutul geologic al planetei Marte exista apă din abundență, conform dovezilor identificate de roverul robotizat Curiosity care explorează autonom Planeta Roșie de la asolizarea sa în Craterul Gale în august 2012, informează SPACE.com. Dovezile cu privire la existența apei în trecutul planetei Marte au fost prezentate la Londra, în cadrul European Planetary Science Congress, eveniment desfășurat în perioada 8—13 septembrie. Dovezile sunt adunate de Curiosity în perioada august 2012—iulie 2013, înainte de a începe escaladarea Muntelui Sharp.
“Acum știm că la suprafața planetei Marte se afla un mediu locuibil unde apa era suficient de bună pentru a putea fi băută”, a precizat Melissa Rice de la California Institute of Technology din Pasadena, după ce a prezentat o serie de imagini obținute de Curiosity cu ajutorul instrumentului său Mastcam.
Ea a mai vorbit și despre rocile studiate de Curiosity în urmă cu câteva luni, roci care prezintă dovezi că pe planeta Marte ar fi putut exista viață microbiană. “Cunoaștem faptul că (pe Marte) era un mediu locuibil atunci când s-au format aceste roci, mediu ce a persistat o bună perioadă și după aceea—nu știm când—dar în jurul acestor roci curgea apă, apă ce a lăsat în urma sa sulfat de calciu. După părerea mea este vorba de cel puțin două perioade umede majore în trecutul planetei Marte”, a precizat Melissa Rice.
Una dintre rocile menționate de Rice este un argilit (rocă rezultată din recristalizarea argilei) în care Curiosity a forat. În interiorul acestei roci oamenii de știință au identificat minerale de lut ce au fost fie formate în, fie substanțial alterate de apă, pe Marte.
În plus, pentru ca mediul pe Marte să fi fost propice vieții, această apă ar fi trebuit să fie neutră, și nu extrem de acidă așa cum indicau urmele de apă descoperite încă din 2004 de roverele gemene Spirit și Opportunity, ce apar