Localnicii o numesc „Aleea Cancerului”, „Valea Toxică” sau „Valea Chimicalelor”. Asta pentru că, aici, rata de persoane care dezvoltă cancer este mult mai mare decât media naţională - la fel cum sunt şi numărul avorturilor spontane şi cel al copiilor născuţi morţi. „Aici” înseamnă zona industrială din oraşul canadian Sarnia: 25 de kilometri pătraţi pe care îi împart în jur de 60 de uzine şi rafinării petrochimice.
40% din industria petrochimică a Canadei este înghesuită în cei 25 de kiloemtri pătraţi din Sarnia. Benzină, plastic, pesticide, fertilizatori, cosmetice - toate se produc aici. Doar în 2013, zona industrială va genera vânzări de 24 de miliarde de dolari.
Este, totodată, şi cea mai poluată zonă din Canada. Doar în prima jumătate din 2013 au avut loc 3 scurgeri de hidrogen sulfurat. Una dintre ele a îmbolnăvit mai mulţi copii de la o şcoală din apropiere, care au ajuns de urgenţă la spital. În Primul Război Mondial, britanicii au folosit hidrogenul sulfurat ca armă chimică. Jurnaliştii VICE au realizat un documentar
„Te simţi ca un eşec, simţi că n-ai reuşit să ai grijă de copiii tăi. Te simţi neputincios”, spune Christine Rogers, ale cărei trei fiice au fost afectate de scurgerea de hidrogen sulfurat care a avut loc în ianuarie 2013 la rafinăria Shell aflată în Valea Toxică.
Când erau mici, fetele credeau că ţevile din care iese fumul care acoperă „Valea Toxică” sunt „făcători de nori”. După ce mama le-a explicat că este de fapt vorba despre poluare, ele au găsit o nouă zicală „the more clouds in the sky, the more people will die / cu cât mai mulţi nori pe cer, cu atât mai mulţi oameni vor muri”.
Scurgerea de hidrogen sulfurat nu a fost anunţată de Shell, nici sesizată de autorităţi: atunci când au simţit mirosul de ouă clocite în aer şi au văzut că mai mulţi copii se simt rău, profesorii de la a