Cuvântarea preşedintelui iranian, Hassan Rohani, marţi, la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite de la New York, a încins spiritele. În faţa clădirii, contestatari ai liderului de la Teheran au protestat faţă de decizia ONU şi cea a SUA de a accepta negocieri cu şeful statului islamic. Rohani a răspuns de la tribună că Teheranul este pregătit să coopereze şi nu doreşte să fabrice bomba nucleară.
O surpriză a fost şi discursul preşedintelui Braziliei, Dilma Rousseff, care a lansat un atac extrem de dur la adresa SUA pe tema spionajului dezvăluit de Edward Snowden. Deşi preşedintele Obama s-a declarat pregătit să ofere o şansă diplomatică Teheranului, o întâlnire între cei doi nu a avut loc. Rohani a explicat că nu a fost „timp suficient” pentru această întrevedere, subliniind că totuşi gheaţa începe „să se topească”, scrie Agerpres. Tot marţi, dar într-un interviu pentru CNN, liderul iranian a condamnat Holocaustul nazist, argumentând că uciderea unei fiinţe umane este de condamnat, indiferent că este creştin, evreu sau musulman. Afirmaţiile acestuia au declanşat critici printre oficiali de la Tel Aviv.
Un criminal moderat
Cele aproximativ 1.500 de persoane care au protestat la adresa preşedintelui iranian l-au numit „moderat criminal”, potrivit Mediafax. Nu există libertate cât timp există persoane oprimate, se putea citi pe pancartele acestora. Manifestanţii au criticat tăcerea Washingtonului în relaţiile cu Iranul. Ali Safavi, reprezentant al Consiliului Naţional al Rezistenţei Iraniene (CNRI), a deplâns faptul că SUA, în loc să apere poporul iranian, au ales tabăra greşită dacă vor accepta să înceapă negocieri cu Teheranul. O parte dintre manifestanţi purtau tricouri cu fotografiile a 52 de persoane ucise pe 1 septembrie în tabăra de refugiaţi iranieni de la Ashraf, în Irak, criticând ONU şi SUA pentru că nu i-au protejat. În discursul său în fa