Guvernul a decis să nu mai amâne aplicarea prevederilor legislative privind denunţarea clauzelor abuzive din contractele de credite, astfel că litigiile de acest tip vor putea fi judecate începând cu 1 octombrie, iar Tribunalul comercial, care va fi înfiinţat, ar putea să fie implicat în astfel de litigii.
Ministerul Justiţiei iniţiase un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se amâna până în februarie 2014 posibilitatea denunţării clauzelor abuzive, însă Guvernul nu a aprobat acest proiect. Premierul Victor Ponta a confirmat pentru Mediafax decizia Guvernului de a nu mai amâna posibilitatea denunţării clauzelor abuzive din contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare. Decizia din şedinţa de Guvern a fost luată în urma unei discuţii cu caracter inclusiv politic, potrivit unor surse citate de Mediafax.
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a precizat pentru ZF că banca centrală nu are niciun amestec în privinţa contractelor de credit pe care băncile comerciale le încheie cu clienţii. „La BNR vin la validare normele de creditare ale fiecărei bănci, însă acestea nu sunt însoţite - aşa cum în mod eronat s-a spus - de contractele-tip pentru a fi şi acestea validate. BNR nu are nici prerogativa de a aviza contractele.“
În ceea ce priveşte contractele de credit deja semnate, din punctul de vedere al BNR acestea sunt „legi ale părţilor“ şi „ce e semnat, e bun semnat“. „Aşa cum îi cere legea, BNR intervine numai în cazul contractelor în care băncile nu au respectat ceea ce au semnat.“ De asemenea, Vasilescu consideră superfluă orice altă discuţie asupra deciziei guvernului, odată ce aceasta a fost deja adoptată. „De-acum ce e lege, e lege.“ Continuarea pe ZFCorporate
Guvernul a decis să nu mai amâne aplicarea prevederilor legislative privind denunţarea clauzelor abuzive din contractele de cre