Majoritatea românilor sunt campioni la „halbere”, însă, contrar credinţei populare răspândite de aceşti „campioni olimpici” că berea rece face canicula mai uşor de suportat, medicii susţin că temperaturile foarte ridicate nu fac o casă bună cu sticlele de bere fără număr. Este adevărat că o bere pe zi nu face rău nimănui, însă puţini sunt cei care se opresc din băut cât încă mai ştiu să numere. În plus, cercetătorii au descoperit că o doză de bere pe zi poate îmbunătăţi memoria şi nivelul de atenţie şi poate reduce riscul de declin cognitiv şi demenţă.
Studiile arată că berea consumată în cantităţi moderate - doza zilnică recomandată în cazul femeilor este 330 mililitri de bere şi în cazul bărbaţilor, de 660 mililitri de bere - poate reduce riscul de declin cognitiv şi demenţă. Concluziile unui studiu desfăşurat pe o perioadă îndelungată, pe un eşantion de 6.000 de subiecţi, au fost că persoanele care consumă moderat bere au performanţe vizibil mai bune la testele de memorie. Rezultatele cercetării au fost completate de cele ale unui alt studiu, desfăşurat pe aproximativ 8.000 de persoane, cu vârsta de peste 55 de ani, care a arătat că oamenii care consumă între unul şi trei pahare de bere pe zi prezentau un risc mai scăzut de a se îmbolnăvi de orice tip de demenţă, inclusiv Alzheimer.
Un alt studiu („Nurses' Health Stud”), demarat în 1980 şi realizat de specialiştii Şcolii de Sănătate Publică Harvard, citat de Mediafax, a demonstrat că femeile care consumă o cantitate moderată de alcool în mod regulat sunt cu 20% mai puţin predispuse să experimenteze pierderi de memorie şi o activitate cerebrală mai slabă. Aceasta este cea mai amplă cercetare efectuată vreodată pe această temă, având ca subiecţi 12.480 de femei, cu vârste cuprinse între 70 şi 81 de ani. În acelaşi timp, un studiu desfăşurat pe 1.000 de femei şi bărbaţi, monitorizaţi pe o perioadă de 2