Fondul clasei, altă piatră de moară a sistemului de învățământ românesc
Nici nu a început bine noul an școlar, că după cheltuielile pe rechizite, ghiozdane, haine și altele necesare, părinții sunt nevoiți să bage din nou mânile adânc în buzunar. De data asta pentru diverse fonduri – ale clasei, ale școlii, ale grădiniței. Și așa se face că scandalul mocnește deja de zile întregi peste tot, pentru că în vreme ce Ministerul Educației susține că aceste fonduri nu au fundament legal, părinții insistă că li se cer. Și că, dacă nu le dau, sunt priviți cu resentimente, sau mai grav, repercusiunile se abat asupra copiilor.
De partea cealaltă, cadrele didactice admit că astfel de fonduri se strâng dar insistă pe faptul că nu o fac din plăcere ci din nevoie. Și sunt de acord cu renunțarea la a mai strânge astfel de fonduri, cu o condiție: să vină ministrul Educației și să facă el performanță fără niciun material didactic la dispoziție – iar asta înseamnă inclusiv fără măcar o singură coală de hârtie. Căci, susțin cadrele didactice, acesta este adevărul vremurilor noastre: ministerul nu contribuie cu absolut nimic la dotarea claselor de școală și grădiniță, așteptându-se cumva ca profesorii și educatorii să plătească din salariile lunare de 1.000 de lei cele necesare desfășurării orelor.
Sute de lei numai pentru fondurile de clasă ori grupă
În orașele mari, un fond al clasei poate ajunge și la 500 de lei la început de an. La noi în județ, situația e puțin diferită, în acord cu salariile mult mai mici. Dar contribuția unui părinte tot ajunge la vreo 300 de lei, dacă vrea ca al său copil să studieze într-o sală de clasă decentă. Despre cum poți ajunge să cheltui atâția bani cu un școlar de gimnaziu, numai pentru fondul clasei, ne-a povestit Ioana, mama unui băiețel de clasa a II-a la una dintre cele mai prestigioase școli din Sfântu Gheorghe.
„Acum,