Bolnavii care se prezintă la Spitalul Roman fără a fi cazuri urgente şi care vor radiografii vor scoate din buzunar între 20 şi 50 de lei.
Radiografiile de control sau cele efectuate la cerere vor fi efectuate la Spitalului Municipal de Urgenţă Roman numai contra-cost. Decizia a fost luată de Comitetul Director al instituţiei, pentru a pune punct risipei de reactivi şi abuzurilor care se fac la acest capitol. Managerul Spitalului, medicul Cătălina Pălăncianu, a dat exemplu cazul unui pacient care s-a prezentat în CPU, miercuri, 25 septembrie, pentru control, cu o plagă tăiată în urmă cu un an, ceea ce nu reprezenta o urgenţă.
Pacienţii care vin în ambulatoriul de specialitate şi au nevoie de o radiografie de control sau solicită o astfel de investigaţie vor trebuie să scoată bani din buzunar pentru acest lucru. Conform tarifelor publicate pe site-ul Spitalului Roman, în funcţie de complexitate, o radiografie costă între 20 şi 50 de lei.
“Pentru pacienţii care se pot deplasa, radiografiile se vor efectua în cadrul Policlinicii, iar pentru bolnavii nedeplasabili acestea se vor efectua la secţia de Radiologie din cadrul spitalului. De regulă, radiologii se fac la Chirurgie, Chirurgie infantilă, Chirurgie toracică sau Ortopedie şi Traumatologie. Chiar dacă bolnavul vine la control cu bilet de trimitere de la medicul de familie, Casa de Asigurări de Sănătate decontează doar consultaţia, care este gratuită. Investigaţia radiologică este contra-cost. Trebuie să plătească pacienţii neasiguraţi, pacienţii care nu reprezintă o urgenţă şi cei care solicită o astfel de investigaţie”, a declarat medicul Cătălina Pălăncianu, managerul spitalului.
Aceasta mai spune că a transmis în Centrul de Primire Urgenţe (CPU) interdicţia de a se mai face radiografii de control.
Bolnavii care se prezintă la Spitalul Roman fără a fi cazuri urgente şi care vor radiog