rotestele din Romania, fata de exploatarea miniera de la Rosia Montana si folosirea cianurii in extragerea aurului au intrat in cea de-a patra saptamana, fiind comentate in continuare de presa externa. Zeci de mii de oameni au iesit si duminica dupa-amiaza pe strazile din Romania, pentru a protesta fata de acest proiect si fata de raspunsul indecis si opac al Guvernului, noteaza Huffington Post, citatt de ziare.com.
Cei mai importanti actori politici romani se lupta sa faca fata unui si mai mare si mai vocal segment al populatiei. De asemenea, exista un sentiment tot mai mare ca aceasta miscare este deja mai mare decat Rosia Montana insasi.
Printre cele mai consistente cereri ale protestatarilor se numara o petitie pentru ca Rosia Montana sa fie inclusa in patrimoniul UNESCO, dar si o respingere a folosirii cianurii in exploatarea aurului. Un lucru devine evident pe masura ce aceste proteste cresc in intensitate si devin tot mai vocale: din ce in ce mai multi romani nu vor ca cianura sa fie varsata in ecosistemele si patrimoniul lor, mai ales la o rata de 40 de tone pe zi. Unul dintre argumentele cheie impotriva unei interziceri a cianurii este lipsa unor alternative economice viabile.
Este amintit dezastrul ecologic de la Baia Mare, din anul 2010, cand a o imensa scurgere de cianura a avut repercursiuni in intreaga Europa de Est. De atunci, cel putin 25 de cazuri de scurgere de cianura au avut loc in toata lumea.
CNN, despre protestele pentru Rosia Montana: Toamna Romaneasca - un model de demonstratie pasnica
Protestele pasnice fata de exploatarea miniera de la Rosia Montana au fost numite de CNN `manifestatiile din tara noastra Toamna Romaneasca`, dupa Primavara Araba si Vara Turceasca.
Referirea la celelalte proteste recunoscute international a fost facuta pe un baner al protestataril