Ministrul Rovana Plumb susţine exploatarea minieră de la Roşia Montana, dar şi extragerea gazelor de şist, toate cu acordul legislaţiei europene de mediu. Aceasta argumentează că este vorba despre cele mai înalte tehnologii şi standarde aplicate în ţările dezvoltate. Astfel că cianura se va folosi, însă redusă la o treime din limita admisă. Plumb a explicat că ministerul său va da aviz de mediu doar după decizia din Parlament, deja informat privind toate exigenţele de privind standardele de mediu.
Rovana Plumb a declarat , sâmbătă, la Oradea, că ministerul pe care îl conduce se va pronunţa în cazul Roşia Montană după decizia Parlamentului. Acest proiect ar putea deveni "cel mai sigur din Europa", prin utilizarea tehnologiilor şi standardele aplicate în Italia, Spania, Finlanda şi Suedia., scrie Agerpres.
Începând cu 2013, ministerul a lucrat la un nou proiect privind Roşia Montană, alături de echipa guvernamentală, deoarece proiectul anterior nu respecta standardele de mediu europene şi internaţionale, dar nici interesul naţional, a explicat Plumb.
Referitor la garanţiile financiare, cuantumul anterior a fost dublat. Garanţia de mediu a crescut de la 76 milioane de dolari la 146 de milioane de dolari, ceea ce va permite acoperirea închiderii progresive şi reabilitarea minei la cele mai înalte standarde de mediu, în condiţii de siguranţă a instalaţiilor de deşeuri miniere, monitorizarea post-închidere.
Siguranţă sporită în caz de accident
Mai mult, ministrul a menţionat că s-au aplicat măsuri de protecţie inclusiv în caz de accident pentru protejarea biodiversităţii şi monitorizarea continuă a calităţii aerului, solului şi apei. Astfel că s-a redus la o treime din limita admisă, de 10 ppm, privind utilizarea cianurilor, la 3 ppm concentraţie în iazul de decantare.
Exploatarea gazelor de şist în Vaslui, sub monitorizare
În privi