Miercuri, 25 septembrie, se implinesc 100 de ani de la nasterea celei mai cunoscute interprete a cantecului popular romanesc, Maria Tanase. Supranumita "regina cantecului romanesc" sau "Edit Piaf a Romaniei", Maria Tanse s-a nascut in 1913, in vechea mahala a Caramidarilor din Bucuresti.
Potrivit Agerpres, Maria Tanase a urmat timp de un semestru cursurile Liceului "Spiru Haret", apoi pe cele ale Liceului de fete "Ion Heliade Radulescu". A debutat la Teatrul de revista "Carabus" (1934).
In 1934, a imprimat "Mansarda", o romanta de Nello Manzatti, la casa de discuri "Lifa Record", aceasta fiind prima imprimare a artistei. Doi ani mai tarziu, a mai imprimat alte doua cantece populare intitulate "Cine iubeste si lasa" si "M-am jurat de mii de ori", sub supravegherea etnomuzicologilor Constantin Brailoiu si Harry Brauner.
A debutat la postul de Radio Bucuresti, la 20 februarie 1938, unde a fost acompaniata de taraful Ion Matache din Arges, si a sustinut, in direct, un program de cantece romanesti la emisiunea "Ora satului": "M-am jurat de mii de ori", "Sapte saptamani din post", "Ce-i mai dulce ca alvita", "Cine iubeste si lasa", "Geaba ma mai duc acasa", "Marie si Marioara", "Tiganeasca", "Cand o fi la moartea mea".
De asemenea, si-a facut debutul si la Teatrul Alhambra (septembrie 1938). In noiembrie 1938, a incheiat un contract cu restaurantul "Dory-Parc", devenit, apoi, "Neptun", cantand si pe estradele restaurantelor "Luxandra" si "Parcul Luther".
A sustinut concerte de muzica romaneasca in folosul Crucii Rosii. A fost desemnata sa reprezinte cantecul popular romanesc la Expozitia universala de la New York (mai 1939).
A facut turnee in Italia, la Roma si Milano, apoi in martie 1941, in Turcia, unde a cantat la teatrul de revista 'Melody Revue' de la Istanbul.
A avut