Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a efectuat cercetări în urma cărora a descoperit că nume importante ale unor preşedinţi de consilii judeţene sau primari se află în conflict de interese. Printre aceştia, Klaus Iohannis, primarul Sibiului, pe numele căruia ANI a depus o plângere penală la Parchet, întrucât inspectorii Agenţiei au constatat că edilul a semnat un contract între Primăria Sibiului şi o tipografie deţinută de către Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR), unde Iohannis a deținut funcția de președinte în perioada 2002 - 2013. Alţi lideri locali importanţi acuzaţi, până acum, de conflict de interese sunt: Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, Aristotel Căncescu, preşedinte CJ Constanţa, Radu Mazăre, primarul Constanţei, Constantin Boşcodeală, primarul Buzăului.
ANI a informat joi că primarul Sibiului a semnat, la data de 23 decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Municipiului Sibiu și SC Tipografia Honterus SRL, societate comercială deținută de FDGR, formaţiune a cărui preşedinte a fost Iohannis, până în februarie 2013, când a intrat în PNL.
Obiectul contractului semnat de către Iohannis constituie servicii de informare și publicitate în vederea implementării unui finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). De asemenea, primarul a aprobat, în perioada ianuarie - iunie 2011, un număr de trei facturi fiscale în vederea efectuării plăților către prestator (SC Tipografia Honterus SRL). Acuzaţiile de incompatbilitate sau conflict de interese sunt prevăzute în legea 161/2003 care reglementează cazurile în care un ales local se poate afla în neconcordanţă cu artibuţiile pe care le are în fişa postului de ales local.
Iohannis dezmite acuzaţiile
În replică, Iohannis a precizat joi, într-o conferinţă de presă, că este în deplină legalitate în ceea ce priveşte contra