Medicină cu tratament de un leu pe an pentru fiecare elev. Aşa s-ar putea rezuma, în câteva cuvinte, situaţia cabinetelor şcolare din Iaşi. Fondurile trimise de Ministerul Sănătaţii au scăzut anul acesta cu o treime, aşa că medicii sunt nevoiţi să cumpere uneori medicamente cu bani din buzunarul propriu. Situația cea mai gravă este în cazul miilor de elevi veniţi din mediul rural, unde nu există medici de familie la care să apeleze dacă se îmbolnăvesc.
Anul acesta, s-au alocat puţin peste 50 de mii de lei pentru cele 87 de cabinete şcolare din Iaşi care au în grijă aproape 46 de mii de elevi. La un calcul simplu, asta înseamnă că, pe an, fiecărui elev îi revin medicamente ce costă puţin peste un leu.
O explicație pentru suma infimă este oferită de Luminița Munteanu, șeful Direcției de Asistență Comunitară Iași.
„La achiziţionarea medicamentelor, se iau doar medicamentele de strictă necesitate, pentru că în condiţiile în care elevul are o problemă mai complicată, atunci i se face o trimitere căre medicul de familie, sau către medicul specialist,” a explicat aceasta.
Ar fi nevoie însă de o sumă mult mai mare, spun medicii.
„Un minim, ştiu eu, în jur de două-trei miliarde cred că ar fi, pentru oraşul Iaşi. Având în vedere numărul mare de copii, dar şi de studenţi, pentru că noi facem împreună necesarele şi apoi sunt distribuite fiecărui coordonator în parte în unităţile respective. Nevoie ar fi, nu ni se dă nicio explicaţie,” a spsu Tamara Uliniuc, medic școlar.
Mai mult decât atât, în urmă cu două săptămâni a ministrul Sănătății anunța că nu este nevoie de medici în școli, deoarece munca lor este de prevenție și poate fi făcută de un asistent medical. Pentru că ideea i-a revolat pe directorii de școli, medici și părinți, ministrul a revenit asupra deciziei.
(Sursa: digi24.ro) Medicină cu trata