Specialistii chinezi lucreaza la cinci sateliti stiintifici, dintre care unul va avea misiunea de a descoperi particule ale materiei intunecate. Potrivit unui comunicat difuzat miercuri de Academia de stiinte a Chinei, trei dintre aparatele aflate acum in lucru vor fi lansate in cursul anului viitor.
Cu ajutorul acestor sateliti vor fi efectuate diferite experimente stiintifice. Printre altele, va fi studiata activitatea solara. Unul dintre aparate va fi echipat un un telescop cu raze roentgen. Pe de alta parte, China va finaliza constructia primului sau laborator orbital in 2023, relateaza China Daily.
Potrivit oficialilor chinezi, viitoarea statie va fi compusa din trei compartimente, fiecare cu o suprafata de minim 60 de metri patrati. Lungimea sectorului principal al statiei va depasi 18 metri. „In 2015 va fi lansat un modul, care va testa sistemele de mentinere a vietii si de alimentare. Perfectionarea acestor tehnologii are o importanta cheie pentru crearea statiei orbitale”, au subliniat oficialii chinezi.
Programul spatial al Chinei se deruleaza in trei etapa. Prima s-a consumat deja odata cu trimiterea in spatiu, in 2003 si 2005, a trei nave, una fara pilot, celelalte doua cu astronauti la bord. Etapa secunda, in plina desfasurare, prevede prelucrarea tehnologiei de jonctiune a aparatelor pe orbita in regim manual si automat. In ultima faza va fi lansata statia propriu-zisa.