BNR şi-a exprimat opinia asupra modului de preluare în legislaţia internă a directivei privind acţiunile colective pentru denunţarea clauzelor abuzive din contractele de credit, dar nu comentează ceea ce se legiferează, a afirmat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Mugur Isărescu, citat de Mediafax.
„BNR s-a pronunţat ca opinie, dar ce e lege e lege“, a spus Vasilescu, întrebat cum comentează faptul că guvernul a nu ţinut cont de opiniile exprimate de reprezentanţii BNR privind judecarea proceselor colective exclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau limitarea posibilităţii de a introduce acţiunea doar la nivelul ANPC.
Oficialul BNR a ţinut să precizeze că BNR nu are nicio legătură cu contractele de creditare. „Când la BNR ajung la validare normele de creditare ele nu sunt însoţite de mostrele de contracte, aşa cum s-a afirmat eronat de multe ori, acele contracte sunt doar legi ale părţilor. BNR intervine şi a intervenit într-un singur aspect, aşa cum prevede legea, şi anume când băncile încalcă ceea ce au semnat“, a conchis Vasilescu.
Executivul a decis azi să nu mai prelungească termenul de la care ar intra în vigoare prevederile care dau posibilitatea denunţării clauzelor abuzive din contractele de credit. Astfel, denunţarea clauzelor abuzive prin procese colective se va putea face după 1 octombrie.
Termenul a fost amânat anterior de mai multe ori.