Şase păstori, doi români, doi polonezi şi doi ucrainieni au refăcut astfel un vechi obicei ardelenesc: transhumanţa. Demersul lor a fost susşinut de Uniunea Europeană. Ciobanii au plecar la drum în luna mai, ai parcurs 1350 de kilometri, în 110 zile şi au trecut prin Ucraina, Polonia, Slovacia şi Republica Cehă.
Cristian Suciu şi George Căţean au ales ca totul să fie atutentic şi astfel nu au apelat la pensiuni şi restaurante. Au dormit sub cerul liber aşa cum face un cioban adevărat. „În România am stat la stână, iar pe tot parcusul am dormit cu cojocul pe noi, sub cerul liber, lângă oi. Am făcut cam 10-12 kilometri pe zi şi a fost o experienţă unică“, povesteşte George Căţean.
Cei doi ciobani spun că de departe cel mai emoţionat moment a fost întâlnirea cu preşedintele Poloniei Bronislaw Komorowski. „Nu ne aşteptam să ne vorbească în română. Ne-a spus câteva cuvinte: Bună Ziua, Mulţumesc şi La revedere. Apoi ne-a făcut şi câte un dar personal. Un tablou cu Parlamentul din Varşovia cu semnătura lui. Pentru mine a fost extrem de emoţionant“, mai spune George Căţean.
„A dat mâna cu noi, ceea ce eu în viaţa mea n-am păţit aşa ceva! Adică să vină să dea mâna cu un cioban! Până la urmă e lucru mare! Era înconjurat de oameni care-l păzeau“, spune şi Cristian Suciu.
Proiecte de viitor
"Carpathien Youghter" este viitorul proiect al ciobanilor şi este dedicat tinerilor din mediul rural. În cadrul proiectului, 20 de polonezi, 20 de ucrainieni şi 20 de români, cu vârste între 18 şi 26 de ani, vor petrece câte o săptămână în Polonia, Ucraina şi România în schimb de experienţă, în cursul lunii iulie.
Al doilea proiect pentru 2014 este intitulat "Gustul din Carpaţi", în care organizatorii speră să atragă, pe lângă cele cinci ţări, şi Serbia şi Austria, pentru promovarea produselor tradiţionale din zonele de munte.