Costurile de finanţare ale Ucrainei au atins noi maxime, limitând posibilităţile ţării de a găsi bani pentru plata datoriilor şi acoperirea cheltuielilor, ceea ce o împinge tot mai aproape de un nou bailout extern, scrie The Wall Street Journal.
Randamentele obligaţiunilor ucrainene cu scadenţa la zece ani şi denominate în dolari, un indicator al costurilor de finanţare ale ţării, au crescut de la 7,5% în aprilie, când au fost emise, la 9,6% luni şi la 10,5% marţi. Yieldurile obligaţiunilor cu scadenţa mai mică au crescut şi mai accentuat, un semnal de alarmă că investitorii se feresc de datoriile Kievului în condiţiile în care fosta republică sovietică se confruntă cu probleme variind de la deficite bugetar şi comercial mari la secarea rezervelor valutare cu care ar trebui plătite datoriile ajunse la scadenţă. De asemenea, tranzacţiile recente cu obligaţiuni ucrainene sugerează că va fi prea scump pentru guvern să strângă în viitorul apropiat fonduri noi de pe pieţele de capital.
„Ucraina este unul dintre statele emergente aflate în cea mai gravă situaţie. Randamentele încep să reflecte starea de sănătate a economiei“, consideră Viktor Szabo, analist la Aberdeen Asset Management.
Dificultăţile Ucrainei sunt amplificate de relaţiile tensionate cu Rusia. Ucraina este un centru important de tranzit spre Europa pentru gazele naturale ruseşti, iar industria locală are, de asemenea, nevoie de combustibilul rusesc. Kievul face de mult timp presiuni pentru reducerea preţului gazelor importate susţinând că costurile ridicate îi frânează economia. Rusia vrea ca în schimbul gazelor mai ieftine Ucraina să intre într-o uniune vamală controlată de Moscova. Kievul preferă însă încheierea unui acord comercial cu Uniunea Europeană.
Pentru că Ucraina nu are mult timp la dispoziţie ca să-şi rezolva problemele, investitorii se tem că ţara se va confrunt