* Compania care deţine peste 60% din zăcămintele de cupru de la noi din ţară a pierdut litigiul cu Energo Mineral
Aflată în plin program de atragere de investiţii, compania de stat Cupru Min Aburd, care deţine cele mai mari rezerve de cupru de la noi din ţară, a mai primit o lovitură grea, fiind obligată de instanţele judecătoreşti să achite circa 17 milioane de euro către o fostă parteneră de afaceri, societatea Energo Mineral.
Procesul dintre Cupru Min şi compania Energo Mineral, care durează mai bine de trei ani, a fost iniţiat de Activ Lichidator Bucureşti, administratorul judiciar al Energo Mineral SA, cerând restituirea sumei de circa 17 milioane de euro, bani care ar acoperi investiţiile pe care reprezentanţii firmei asociate susţin că le-au efectuat în perioada 2007- 2009 la exploataţia de la Roşia Poieni.
Relaţia de afaceri dintre Cupru Min şi Energo Mineral SA s-a derulat între anii 2007 - 2009, când a fost încheiat un contract de asociere între societatea Cupru Min şi consorţiul format din societăţile Cuprom SA Bucureşti, Energo Mineral SA Baia Mare (director fiind Gabriela Dobrotă) şi Ipronef SA Bucureşti, deţinut de oamenii de afaceri Horia Simu şi Horia Pitulea.
La momentul respectiv, Horia Simu şi Horia Pitulea s-au angajat să investească 155 milioane de euro pentru retehnologizarea exploatării miniere de la Roşia Poieni. Cei de la Energo Mineral afirmau, la momentul respectiv, că prin investiţiile de la Cupru Min vizează derularea unei afaceri pe termen lung, între 15 şi 20 de ani.
În iulie 2009 însă, după o încetinire a activităţii de nouă luni şi trimiterea în şomaj a 360 de persoane, Energo Mineral, Cuprom şi Ipronef au denunţat contractul cu SC Cupru Min SA, rămânând cu datorii de aproximativ 50 de milioane de lei faţă de Cupru Min. Mai mult, consorţiul susţine că a făcut investiţii de aproximativ 17 milioane de euro,