Numărul românilor care se opun unei intervenţii armate împotriva regimului de la Damasc este aproape egal cu cel al românilor care sunt de acord cu atacul.
Timp de o săptămână, peste 200 de lideri din lumea întreagă vor discuta despre problemele fierbinţi de pe glob la New York, unde se desfăşoară cea de-a 68-a Adunare Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Una dintre principalele teme este războiul civil din Siria, soldat cu peste 110.000 de morţi din martie 2011 şi până în prezent.
Problematica siriană a fost tratată îndeajuns de mult în ultimele săptămâni în presa românească, încât aproape trei sferturi dintre români sunt la curent cu războiul purtat peste mări şi ţări, taman în Orientul Mijlociu.
Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP la comanda ziarului „Adevărul“, 73,7% din români spun că au auzit de conflictul din Siria, în timp ce doar o cincime oferă un răspuns negativ. Numărul nonrăspunsurilor este la rândul său mic (5,6%). Aşadar, vorbim despre o performanţă mediatică, având în vedere că subiectele externe se bucură de o notorietate mai mică decât cele de politică internă.
Întrebaţi dacă se justifică o intervenţie militară în Siria în contextul utilizării de arme chimice de către forţele guvernamentale împotriva propriei populaţii, 35,4% din români răspund afirmativ, iar 37,5% se opun unei asemenea acţiuni. Potrivit aceluiaşi sondaj, 27% din respondenţi nu vor sau nu pot comenta acest subiect. Bărbaţii sunt mai degrabă de acord cu intervenţia în Siria, arată sondajul, iar cei care se opun cel mai mult unei acţiuni militare sunt persoanele în vârstă. Sondajul „Adevărul despre România“ a fost realizat în perioada 10-17 septembrie 2013, pe un eşantion de 1.050 de persoane şi are o marjă de eroare de +/- 3%.
37,5% din români se opun unei intervenţii militare în Siria.
România rămâne în