Guvernul francez nu a reuşit să întrerupă cercul vicios al evacuărilor forţate ale romilor, care au atins în prezent un nivel-record, afirmă Amnesty International (AI) într-un raport dat publicităţii miercuri, îndemnând la interzicerea prin lege a acestei practici.
Peste 10.000 de romi au fost evacuaţi din aşezări improvizate în prima jumătate a lui 2013, se arată în acest comunicat postat pe site-ul ONG-ului.
"Franţa nu are prevederi în vederea unei protecţii eficiente împotriva evacuărilor forţate", denunţă John Dalhuisen, directorul Programelor pentru Europa şi Asia centrală, citat în comunicat. El subliniază că, "în cele mai multe cazuri, acestea (evacuările) sunt efectuate într-o atmosferă ostilă, fără să fie propuse locuinţe alternative", adăugând că "romii sunt condamnaţi la o viaţă de insecuritate constantă şi sunt obligaţi să rătăcească de la o tabără la alta".
"Evacuările forţate trebuie să fie interzise prin lege", îndeamnă directorul AI.
În Franţa trăiesc aproximativ 20.000 de romi, care au imigrat în cea mai mare parte din România, Bulgaria şi fosta Iugoslavie, apreciază AI în comunicat, adăugând că aceştia "fug de sărăcia cronică şi discriminarea la care sunt supuşi în ţările lor".
ONG-ul aminteşte promisiunea pe care preşedintele francez Francois Hollande a făcut-o după ce a ajuns la putere în 2012, şi anume de a schimba "tonul şi politica" privind romii, dar observând că "pe teren s-au schimbat puţine" de atunci şi până în prezent.
De asemenea, în august 2012, Guvernul francez a emis un ghid care cuprinde paşii de urmat înainte şi în timpul evacuărilor şi a creat o Comisie interministerială de coordonare a politicilor în domeniu, mai aminteşte organizaţia.
Aceste "noi măsuri nu vizează oprirea evacuărilor şi nu respectă standardele internaţionale în domeniul drepturilor omului", denunţă John Dalhuisen, ci