Benoit Rutten, Delegatul Valonia-Bruxelles la București, a preluat pe data de 24 septembrie 2013 președinția Clusterului EUNIC București de la Maja Wawrzyk, Directorul Institutului Polonez din București.
European Union National Institutes for Culture (EUNIC) este rețeaua europeană a institutelor naționale de cultură care operează în afara granițelor. EUNIC funcționează din anul 2006 și are, în prezent, 32 de membri din 26 de state membre ale Uniunii Europene. Pentru a organiza activități la nivel local, membrii EUNIC sunt reuniți în clustere, numărul lor ajungând la 85 de clustere în toată lumea. Președinția EUNIC este deținută pentru perioada 2013-2014 de către Charles-Etienne Lagasse, reprezentând Wallonie-Bruxelles International.
Scopul EUNIC este de a crea reţele de lucru şi parteneriate cât mai eficiente între organizaţiile participante pentru a promova înţelegerea şi diversitatea culturală în societatea europeană şi de a îmbunătăţi dialogul cultural şi cooperarea cu ţări din afara Europei.
Clusterul EUNIC în România a fost înfiinţat în toamna anului 2008. Dintre proiectele Clusterului EUNIC București care au cucerit publicul amintim Noaptea Institutelor Culturale, Noaptea Literaturii Europene, Ziua Europeană a Limbilor și Salonul European de Bandă Desenată.
Membrii Clusterului EUNIC în România sunt: British Council, Centrul Ceh, Institutul Balassi – Centrul Cultural al Ungariei, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Institutul Camões/Ambasada Portugaliei, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Goethe-Institut, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso“, Institutul Polonez, Fundaţia Culturală Greacă, Ambasada Olandei în România, Centrul Cultural și de Informare al Ucrainei, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre“.
Din iunie 2013, Benoit Rutten deține și președinția GADIF în România.