Primarul Ilie Bolojan vrea să salveze CET-ul de la faliment cu ajutorul unui specialist importat tocmai din colţul opus al ţării!
Adus în urmă cu două săptămâni la Oradea, în cel mai mare secret, inginerul Stănel Necula, încă directorul termocentralei din Brăila, s-a întâlnit deja cu viitorii colaboratori şi a lăsat în urmă păreri împărţite. Unii, în frunte cu primarul Bolojan, îşi pun speranţele că va fi un manager eficient şi reformator, iar alţii, cum ar fi angajaţii CET-ului, îl văd mai curând ca fiind un politruc care, după ce şi-a dus centrala în faliment, vrea să-şi pună pe cap o pălărie şi mai mare...
Vremuri grele
Dacă insolvenţa ar fi o boală, CET-ul s-ar zvârcoli de durere. Electrocentrale Oradea intră în iarnă cu datorii de 300 milioane lei, de 10 ori mai mari decât veniturile, cu instalaţiile cârpite în regim de avarie, cu cărbunele şi motorina asigurate pentru o singură lună şi cu personalul demoralizat de perspectiva şomajului.
Intrată în insolvenţă pe 14 august, după o vară pe care a traversat-o cu conturile blocate şi utilajele sub sechestru, centrala e condusă astăzi cu dublă comandă de administratorul special Nadia Haş, fost director adjunct în Primărie, şi de specialiştii Casei de Insolvenţă Transilvania. Toate documentele sunt contrasemnate de administratorul special şi toate plăţile sunt aprobate de casa de insolvenţă.
Pe făraş
Lăsat fără atribuţiuni, directorul Dragoş Gligor (foto) coordonează reparaţiile la cazane pentru pregătirea intrării în iarnă şi supervizează aprovizionarea cu cărbune de la Voivozi, deocamdată singurul furnizor al centralei. Asta fiindcă Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi-a închis minele din Valea Jiului şi ameninţă că va relua furnizarea de cărbune doar după ce Electrocentrale îşi va plăti datoriile de 46,6 milioane lei, iar furnizorul de cărbune din Ungaria pe care mizează