Sindicaliştii Metrorex l-au abordat pe premierul Victor Ponta, aflat pe şantierul Magistralei 5, şi i-au solicitat să îi primească la Guvern pentru a discuta despre indexarea salariilor. În replică, premierul a spus că declanşarea grevei la metrou nu ar fi un gest corect şi de bun-simţ.
Într-o declaraţie susţinută în faţa presei, Ponta a arătat că declanşarea grevei la metrou nu ar fi un gest corect şi de bun-simţ, în condiţiile în care Metrorex beneficiază de subvenţii de la buget, respectiv din încasările strânse de la toţi românii, nu doar de la bucureşteni.
"Evident că îmi doresc să nu existe grevă la metrou. Noi dăm în fiecare an subvenţie la metrou din banii tuturor cetăţenilor României, şi cel din Sălaş, şi cel din Botoşani plăteşte pentru metrou, aşa încât asta ar mai lipsi acum, să avem şi o grevă. Cred că nu ar fi corect şi de bun-simţ", a spus Ponta, citat de Mediafax.
El a precizat că ministrul Transporturilor şi ministrul delegat pentru Buget vor continua dialogul cu sindicatele.
Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat, vineri, că a avut o discuţie cu reprezentanţii Metrorex pe subiectul protestului organizat în Capitală şi a estimat că se va stinge conflictul în urma negocierilor purtate cu Ministerul de Finanţe.
Mănescu a precizat că în situaţia în care protestul de la metrou va avea loc se vor gândi "măsuri alternative" de deplasare pentru bucureşteni pentru perioada întreruperii circulaţiei cu metroul.
Sindicaliştii ameninţă că dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate, în 30 septembrie vor opri lucru pe termen nelimitat, atât la metrou, cât şi la RATB. Sindicaliştii cer modificarea legislaţiei sociale în vigoare şi reclamă imposibilitatea negocierii contractelor colective de munca, fondul de salarii fiind blocat la nivelul anului 2008.