Promulgarea legii a venit la doar câteva ore după ce judecătorii Curţii Constituţionale au respins sesizarea depusă de 30 de parlamentari aparţinând mai multor grupuri politice. Din acest moment, întreaga responsabilitate pentru proasta gestionare a problemei câinilor maidanezi cade pe umerii autorităţilor locale. Potrivit actului normativ, consiliile locale şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor avea un termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii ca să înfiinţeze servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Aceste servicii vor avea, prin altele, obligaţia creării unui registru în care să fie trecuţi câinii fără stăpân capturaţi pe raza sectorului sau a oraşului. Tot consiliile locale vor avea obligaţia amenajării şi suplimentării adăposturilor publice.
Condiţii pentru revendicare sau adopţie
În primele şapte zile de la capturare şi înregistrare în evidenţa adăpostului, câinii pot fi revendicaţi de către proprietar. Între 7 şi 14 zile, patrupedele pot fi în continuare revendicate, dar şi adoptate de către persoane fizice sau juridice din ţară ori din străinătate. Atât revendicarea, cât şi adopţia sunt gratuite. Încredinţarea câinilor se va face numai după ce animalele sunt consultate de medicul veterinar, sunt deparazitate, vaccinate antirabic, sterilizate şi identificate cu ajutorul unui microcip. Persoanele care revendică sau adoptă un câine vor trebui să completeze o declaraţie-angajament care prevede şase obligaţii. Printre acestea se numără aceea de a nu abandona câinele, de a-l controla şi supraveghea, dar şi de a înştiinţa autorităţile în cazul mutării patrupedului la o altă adresă decât cea menţionată iniţial.
În plus, în cazul adopţiei, doritorul trebuie să demonstreze că are spaţiu corespunzător pentru creşterea şi adăpostirea câinelui, precum şi resursele materiale necesare. În situaţia adoptări