Banca Centrală Europeană (BCE) a angajat firma americană de consultanţă financiară Oliver Wyman pentru a o ajuta cu auditarea celor mai mari 130 de bănci din zona euro, verificarea fiind necesară pentru ca instituţia să devină supraveghetorul unic al acestor bănci „sistemice“, scrie EUobserver.
Oliver Wyman este un nume bine cunoscut în lumea bailouturilor bancare şi „testelor de stres“ din zona euro. În 2006, firma s-a remarcat anunţând că Anglo Irish Bank este cea mai bună bancă din lume. Trei ani mai târziu, banca a fost naţionalizată, iar salvarea ei a adus statul irlandez în pragul falimentului, evitat doar printr-un bailout primit de la zona euro.
De asemenea, anul trecut, în cazul salvării sectorului bancar spaniol, Oliver Wyman le-a furnizat factorilor de decizie din zona euro cifrele la care aceştia se aşteptau şi care erau acceptabile politic – un deficit de finanţare de aproximativ 60 de miliarde de euro. Ulterior s-a dovedit că necesarul real de finanţare era mult mai mare. La serviciile de consultanţă ale aceleiaşi firme s-a apelat şi în cazul bailoutului portughez, potrivit băncii centrale a Portugaliei.
BCE nu a dat detalii legate de comisioanele percepute de Oliver Wyman şi nici despre procedurile prin care a fost aleasă firma. „Oliver Wyman va ajuta managementul BCE şi coordonarea şi va furniza servicii de consiliere pentru acest proiect, în principal pentru îmbunătăţirea metodologiei de evaluare“, a anunţat banca centrală a zonei euro.
Preşedintele BCE Mario Draghi a subliniat zilele trecute că este important ca analiza să fie „credibilă“, altfel munca ar fi „total inutilă, dacă nu chiar contraproductivă“.
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.09.2013
Banca Centrală Europeană (BCE) a angajat firma americană de consultanţă financiară Oliver Wyman pentru a o ajuta cu aud