Chiar dacă afară e frig în această perioadă, iar culturile legumicole sunt compromise pentru agricultorii care îşi lucrează terenurile în aer liber, la Dumbrăveni, la o aruncătură de băţ de halta de cale ferată Bursuceni, intri într-o altă lume. În serele lui Vasile Mătrăşoaie, acolo unde ordinea şi disciplina sunt cuvinte cheie, iar legumele care cresc pe plantele legate şi îngrijite ca la carte, ai senzaţia că te afli într-o altă lume, într-un colţ de rai. Pur şi simplu, când priveşti roşiile sau ardeii gândul te duce la ireal, la imagini pe care le regăseşti doar în reviste de specialitate sau în reclamele celor care încearcă să impresioneze cumpărătorii.
Roşiile prezentate în reclama unuia dintre cei mai importanţi producători din lume, elveţienii de la Syngenta, nu sunt cu nimic mai presus faţă de ceea ce creşte pe firele înalte de peste 2 metri bibilite cu grijă de Vasile Mătrăşoaie.
Pentru a ajunge aici, legumicultorul din Dumbrăveni a avut nevoie de ani întregi. Dar totul nu ar fi fost posibil fără dragoste şi pasiune. Fireşte, nu a fost suficient, pentru că bărbatul ajuns acum la 60 de ani s-a dovedit un autodidact în domeniu, iar despre meseria sa de bază, mecanic auto, nici nu vrea să mai audă. În schimb, dacă-l întrebi despre roşii, castraveţi, varză, ardei sau gogoşari e în stare să-ţi vorbească zile în şir. Şi nu de pe pereţi, ci din experienţă şi din cărţile pe care de-a lungul timpului le-a citit ca lectură obligatorie, exact ca un elev de şcoală gimnazială.
Supraproducţie de roşii
În serele lui Vasile Mătrăşoaie, firele de roşii cresc ca în poveste. Ating peste 2 metri înălţime şi au grosimea în diametru de 7-8 centimetri. Nu mai miră pe nimeni că pe un astfel de fir se formează mai multe ciorchine, fiecare cu zece sau chiar mai multe roşii, iar la un ciclu de producţie recolta este de 12-13 kg.
„Sincer să fiu, pr