Decât să achite o sumă modică societăţii de salubritate pentru a le fi ridicat gunoiul menajer, mulţi bălşeni din zonele periferice ale oraşului aleg să depoziteze aceste reziduuri în gropile clandestine de gunoi care sunt situate la distanţe mici de case. Problema continuă să persiste şi în cartierul Vârtina din oraş, unde gunoaiele se întind pe câteva zeci de metri.
Interesant este că strada Zambilelor, la capătul căreia se află aceste gropi clandestine de gunoi, este una dintre străzile care-şi respectă contractul cu societatea de salubritate, fiind doar câteva familii care nu au contract pentru ridicarea gunoiului. Dezavantajul este că la o distanţă relativ mică se află strada Cuza Vodă, stradă cu o populaţie majoritară de romi, care sunt foarte greu de convins să plătească abonamentele pentru ridicarea gunoiului.
„Împreună cu cei de la primărie vom căuta să reducem această problemă”
Silviu Pendiuc, reprezentantul societăţii de salubritate din Balş şi totodată consilier local, susţine că au existat mai multe dezbateri pe această temă împreună cu primăria.
„Listele cu cei care nu au contract de ridicare a gunoiului menajer au fost trimise la primărie, pentru a găsi cea mai bună soluţie astfel încât să nu ne mai confruntăm cu problema gropilor clandestine. Este adevărat, la capătul străzii Zambilelor există o suprafaţă pe care sunt aruncate frecvent gunoaiele de la locuinţele oamenilor, dar şi multe materiale de construcţii. Despre strada Zambilelor pot spune că este o stradă ai cărei locuitori sunt buni platnici pentru serviciul de salubritate, dar partea mai rea este că foarte frecvent sunt aduse gunoaiele de către cei care locuiesc pe strada Cuza Vodă, unde am şi încetat să mai solicităm înfiinţarea abonamentelor, pentru că nu găsim nicio înţelegere. Periodic, fără a fi plătiţi suplimentar, am mers şi am ridicat şi gunoai