Cazurile de corupţie la universităţile particulare s-au înmulţit în ultimii ani. Printre posesorii de licenţă la aceste instituţii sunt poliţişti, primari sau parlamentari.
1 /.
Corupţie fără precedent în sistemul universitar din România. Dosarele deschise de anchetatori în 2013 relevă că absolvenţii de liceu pot termina facultatea şi obţine licenţa fără a trece pe la cursuri şi fără a studia în bibliotecă. Deşi au fost mediatizate mai multe cazuri de corupţie, nimeni nu a reuşit să închidă astfel de universităţi. Mulţi dintre absolvenţi sunt oameni cu influenţă în instituţiile statului.
Afacerista cu "doctorat"
O anchetă a procurorilor Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General, la Universitatea de Vest "Vasile Goldiş", (UVVG) scoate la iveală preţul plătit de amatorii de diplome universitare pe bani. Au rămas mai puţin de două săptămâni până la începerea anului universitar, iar "fabricile de diplome" îşi deschid din nou porţile.
Luna trecută au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie: Mihaela Pop (38 de ani)- lector universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe Juridice la UVVG, Sorin Fildan (49 de ani)- lector universitar doctor, director al Departamentului "Învăţământ la distanţă" la UVVG, Violeta Mârşav (38 de ani)- secretară la UVVG- filiala Petroşani, Bianca Tănasă (45 de ani) secretară la Universitatea din Petroşani- Facultatea de Ştiinţe şi Claudia- Dorina Brânduşa (46 de ani), învăţătoare şi absolventă a UVVGFiliala Petroşani.
Pe scurt, Mihaela Pop intervenea la colegii săi pentru promovarea studenţilor care dădeau bani. Profesoara universitară făcea trafic cu lucrări de licenţă, pe care le vindea studenţilor cu 100 de euro/bucata. Aceleaşi lucrări, cu tilul schimbat, erau vândute mai multor studenţi. După ce i-au percheziţionat imobilul, procurorii au descoperit că aproximativ 90 erau