În Olanda a fost creat primul hamburger produs în laborator din carne realizată pe bază de celule stem. Cei care l-au degustat afirmă că noul produs are textura cărnii, dar nu este gustos din cauza lipsei grăsimii, relatează Associated Press.
Mark Post, a cărui echipă de la Universitatea din Maastricht a produs noul burger, şi-a exprimat speranţa că prepararea cărnii în laboratoare ar putea fi în cele din urmă o sursă de hrană pentru oameni şi să contribuie la schimbarea climei, obiectiv aflat la mulţi ani distanţă de a fi dus la îndeplinire, în cel mai bun caz.
Pentru realizarea hamburgerului “artificial” au fost necesari cinci ani de cercetare şi reprezintă un pas important în transformarea cărnii preparate în laborator într-un fenomen culinar. Mark Post a numit acest experiment “un început bun”.
“Încercăm să creăm primul hamburger din carne de vită în laborator. De aici sunt încrezător că putem avansa foarte repede”, a afirmat el, potrivit înregistrării video. Post a subliniat că este foarte important ca hamburgerul să “arate şi să aibă gustul unuia real”.
Oamenii de ştiinţă afirmă că pot îmbunătăţii gustul hamburgerului “artificial”. “Gustul este cea mai puţin importantă problemă din moment ce acesta poate fi controlat lăsând unele dintre celulele stem să se dezvolte în celule de grăsime”, a afirmat Stig Omholt, director la departamentul de biotehnologie de la Norwegian University of Life Sciences. Adăugarea de grăsime la hamburgeri în acest mod ar fi probabil un procedeu mai sănătos decât obţinerea acesteia natural din carne, a afirmat Omholt, înaintea testului de luni.
Mark Post şi colegii săi au fabricat carnea pentru hamburger din celule obţinute din muşchi de carne organică. Celulele au fost introduse în soluţie nutritivă pentru a le ajuta să se dezvolte în ţesut muscular, dezvoltându-se în mici fibre de carne.
Aproximativ