Institutul Naţional de Statistică anunţă un record în ceea ce priveşte exporturile româneşti în primele şapte luni ale anului. Majorarea exporturilor vine la pachet cu alte date, deloc încurajatoare – scăderea producţiei şi a importului de resurse energetice, concomitent cu reducerea semnificativă a consumului de curent. Pentru unii, acesta este un semn clar că nu asistăm la creştere economică, ci este vorba, mai curând, de un export al companiilor străine ce activează în ţara noastră. Iar în aceste condiţii, economia naţională nu are premisele unei dezvoltări sănătoase, acceptând să lucreze mai mult în „lohn”.
Estimările preliminare ale Institutului Naţional de Statistică arată că exporturile României au atins un nivel record în luna iulie, ajungând la 19,935 miliarde lei, aproximativ 4,482 miliarde euro; comparativ cu iulie 2012, exporturile au crescut cu 16,1%. Pe de altă parte, importurile au fost de 22,467 miliarde lei, adică 5,056 miliarde euro, creşterea fiind mai mică, de „numai” 9,3%.
Deficitul comercial a cunoscut o reducere de 9,917 miliarde lei, aproximativ 2,23 miliarde euro, în primele şapte luni ale lui 2013 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. În iulie, deficitul ajunsese la 13,741 miliarde lei, adică 3,126 miliarde euro.
Pe de altă parte, importurile de petrol, pe primele şapte luni din 2013, au ajuns la 2,576 milioane tone echivalent petrol, cu 9,2% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Tot INS a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că producţia de cărbune s-a prăbuşit, în condiţiile în care şi consumul de energie electrică a cunoscut un recul însemnat. De altfel, responsabili din domeniu au declarat, în primăvara acestui an, că România a ajuns la un consum de energie similar anilor '50.
Şerbănescu: „Minciuni”
„Exportul nu este al României, ci al economiei străine din România”, a declarat anal