Comisia Europeană propune să deschidă complet piaţa Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere dintre UE şi Republica Moldova şi a Acordului de liber schimb (DCFTA), ca răspuns compensatoriu la recenta decizie a Rusiei de a interzice importurile de băuturi alcoolice din Republica Moldova.
„Piaţa Uniunii Europene este o alternativă durabilă şi un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completă a pieţei Uniunii Europene pentru vinurile din Republica Moldova, într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că Uniunea Europeană nu este numai un proiect de integrare economică, ci şi un spaţiu al solidarităţii.”, a declarat Dacian Cioloş, Comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.
Acordul de Asociere urmează a fi parafat la Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius, Lituania, în noiembrie 2013, câteva dintre elementele lui principale, inclusiv DCFTA urmând a intra în vigoare imediat după semnarea Acordului.
Conform procedurilor standard, implementarea efectivă a Acordului de liber schimb, implicit comercializarea produselor moldoveneşti pe piaţa UE, ar fi avut loc în 2015. Bruxelles-ul a decis să permită intrarea imediată în vigoare a măsurilor prevăzute de Acord pentru Republica Moldova, în următoarele luni.
Comisia Europeană va propune Consiliului şi Parlamentului European modificarea Preferinţelor Comerciale Autonome, astfel încât importurile UE de vinuri moldoveneşti să fie complet liberalizate, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, inclusiv a DCFTA.
Citeşte şi:
Interesele şi capcanele Rusiei din spatele embargoului pe vinurile din Basarabia
În ajunul Summitului Parteneriatului Estic din noiembrie, când Chişinăul urmează să