Uniformele şcolare, atât de la stat, cât şi de la privat, vor deveni, în scurt timp, obligatorii. Totodată, semnele distinctive ale uniformelor fiecărei instituţii de învăţământ vor fi comunicate poliţiei şi jandarmeriei, în vederea combaterii violenţei în şcoli.
Deputaţii se pregătesc să adopte o modificare legislativă care va impune uniforme şcolare în învăţământul preşcolar şi preuniversitar atât de stat, cât şi privat. Aceştia consideră că uniformele vor contribui la concentrarea elevilor la orele de curs şi, implicit, la o îmbunătăţire considerabilă a nivelului pregătirii acestora. "Un mare avantaj al uniformelor obligatorii este eliminarea distragerii atenţiei, a preocupării excesive a elevului pentru modul cum se îmbracă, pentru articole vestimentare în detrimentul atenţiei la orele de curs. Eu spun că este bine pentru educaţie, mie mi se pare un plus", ne-a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul tineretului şi sportului, unul dintre semnatarii proiectului legislativ.
Discrepanţa dintre copiii bogaţi şi copiii săraci, eliminată
Parlamentarii iniţiatori ai proiectului de act normativ susţin că introducerea uniformelor în şcoli va conduce la eliminarea diferenţelor dintre săraci şi bogaţi. "În ultimii 22 de ani s-au amplificat discrepanţele dintre cetăţeni, respectiv elevi, privind situaţia lor financiară. O parte din cetăţeni, puţini la număr, având o stare materială bună şi foarte bună, care le permite să le ofere condiţii deosebite copiilor lor, iar cealaltă parte, în majoritate, a sărăcit, fiind săraci şi foarte săraci. Considerăm că această inegalitate, în special între elevi, are ca urmare un efect negativ privind dezvoltarea tinerei generaţii", se arată în expunerea de motive a proiectului.
Elevii în uniforme, identificaţi mai uşor de poliţişti
Consiliile de administraţie ale şcolilor