Cel mai mare eveniment educaţional din România şi estul Europei - The Romanian International University Fair - va avea loc la Bucureşti, Constanţa şi Timişoara în luna octombrie a acestui an. Peste 100 de instituţii de învăţământ din zeci de ţări vin să interacţioneze direct cu tinerii români interesaţi de studii internaţionale.
Aproximativ 5.000 de români pleacă anual la studii în străinătate. Deşi costurile de şcolarizare în străinătate sunt considerate mari pentru nivelul economic al României, state mai puţin puternice economic, precum Bulgaria, trimit aproape de două ori mai mulţi studenţi la studii în străinătate. „Cei interesaţi de informaţii privind costurile studiilor în afara ţării, dar şi de posibilităţile de finanţare şi de bursele disponibile pot veni la RIUF - The Romanian International University Fair, cel mai mare târg de universităţi din Europa de Est”, anunţă organizatorii. Pentru a participa la eveniment, este necesară înscrierea pe site (www.riuf.ro). Taxa de intrare pentru vizitatori este de 5 lei. Biletele vor putea fi cumpărate la intrare. Toţi vizitatorii au acces la întregul spaţiu expoziţional şi la evenimentele din cadrul târgului (prezentări, seminarii, workshop-uri, sesiuni de prezentare ale universităţilor etc.).
Cum pot fi suportate taxele de şcolarizare
Dacă studentul rămâne să muncească în aceeaşi ţară în care a studiat, acesta îşi poate plăti taxele de şcolarizare aferente celor 3 ani de facultate destul de repede. Presupunând că va obţine un venit mediu lunar constant, îşi poate plăti cursurile în Franţa după numai 8 zile de muncă. În Germania, maximum 29 de zile de lucru ar acoperi taxele de studiu, iar în Olanda cel mult 50. Pentru a plăti şcolarizarea în Marea Britanie ar fi necesare cel puţin 324 de zile. Însă, fiind conştienţi de această diferenţă faţă de celelalte state vestice, guvernul britanic acord