Echipa filmului "Poziţia copilului" transmite, într-un comunicat remis Mediafax, că declaraţia deputatului Victor Cristea potrivit căreia în pelicula lui Călin Peter Netzer sunt folosite cuvinte urâte demonstrează "o profundă neînţelegere a ceea ce înseamnă actul artistic".
"Poziţia deputatului PSD de Vaslui Victor Cristea, exprimată în timpul unei dezbateri referitoare la o lege prin care se reglementează Ordinul Artiştilor, reflectă, din păcate, o atitudine des întâlnită în rândul politicienilor şi instituţiilor din România, aceea că arta şi cultura, în general, trebuie controlate mai atent de către stat, şi demonstrează o profundă neînţelegere a ceea ce înseamnă actul artistic", se spune în comunicatul echipei filmului "Poziţia copilului".
Potrivit comunicatului, invocând "cuvintele urâte" din filmul "Poziţia copilului", regizat de Călin Peter Netzer, deputatul Victor Cristea susţine: "Cred că trebuie mai multă atenţie. Eu ştiu că în Constituţie este dreptul de exprimare, dar dreptul de exprimare prin muncă, prin roadele muncii".
"Declaraţia vine şi în contextul schimbărilor din ultimii ani, în care instituţii de cultură foarte active au fost afectate de decizii politice, iar finanţările pentru proiecte culturale s-au diminuat semnificativ. Lipsa unui sprijin coerent şi pe criterii solide din partea statului se resimte în toate domeniile culturii, inclusiv în cinematografie, cel mai bun ambasador pe care l-a avut România în ultimii ani", se spune în comunicat.
Conform sursei citate, filmul "Poziţia copilului" nu a fost premiat pentru că "se doreşte denigrarea poporului român şi minimalizarea activităţii în învăţământul nostru", ci pentru merite artistice reale, la fel ca toate celelalte filme româneşti multi-premiate în ultimii ani. "De altfel, retorica unei «conspiraţii mondiale» ar fi putut fi ignorată dacă