Bolile de inimă reprezintă şi acum principala cauză de deces din România. 150.000 de români se sting anual din cauza problemelor cardiace, ceea ce reprezintă 60% din totalul deceselor înregistrate pe întreg teritoriul ţării noastre. Principalii factori de risc sunt hipertensiunea, obezitatea, fumatul şi sedentarismul, susţin specialiştii.
O statistică dată publicităţii cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, ce va fi marcată pe 29 septembrie, arată că în ciuda campaniilor şi programelor dezvoltate de autorităţi, situaţia este, în continuare, una alarmantă.
Astfel, la fiecare 30 de minute un român moare de infarct, deşi programul naţional de infarct a dus la o bună adresabilitate a urgenţelor şi la scăderea mortalităţii în spital. Sub sloganul „Noi ne-am pus inima la treabă! Tu ce faci?”, Fundaţia Română a Inimii împreună cu Societatea Română de Cardiologie au lansat miercuri Săptămâna Inimii.
„În România sunt, anual, 250.000 de decese, dintre care 150.000 sunt cauzate de bolile cardiovasculare, majoritatea de ateroscleroză, boală care poate fi prevenită. Numărul bolnavilor este mult mai mare, este de ordinul milioanelor. Putem vorbi de şase-şapte milioane de oameni care suferă de boli de inimă şi ştim că peste cinci milioane au hipertensiune arterială. Alarmant este că a scăzut şi vârsta la care apare boala, pentru că toată această patologie aterosclerotică este cauzată de modul nostru de viaţă. (...) Boli care apăreau la 40-50-60 de ani apar acum la 20 de ani”, a declarat profesorul Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.
Pentru a preîntâmpina cazurile în care un cetăţean intră în stop cardiac, aeroportul „Henri Coandă”, Muzeul Antipa şi Tribunalul Bucureşti au fost dotate cu defibrilatoare externe, astfel încât să se poată interveni în timp util, mai ales că toate defibrilatoarele sunt conectate la Serviciul de urgenţă 112 şi pot f