Pentru a stimula piața muncii, Guvernul a anunțat noi beneficii fiscale pentru firmele care angajează persoane „defavorizate“. Doar că reglementările nu vin mai deloc în ajutorul companiilor, ci doar al unor şomeri și, culmea, al instituției care gestionează fondul de șomaj.
Luna viitoare intră în vigoare legea nr. 250, menită să stimuleze ocuparea forței de muncă și să prevină fenomenul marginalizării sociale. De pe urma noilor prevederi, cel mai mult au de beneficiat șomerii de lungă durată, categorie care și-a îngroșat masiv rândurile de la începutul crizei și până acum și care este pentru prima oară definită ca atare de legislația autohtonă (pe scurt, drept persoanele aflate în șomaj de peste un an). Favorizați sunt și șomerii indemnizați, care, prin noul document, își pierd alocația doar dacă reușesc să se angajeze pe perioadă nedeterminată sau cu contract temporar, dar de peste 12 luni.
Stimulentele scad cu aproape 40%
Nu doar șomerii au de câștigat de pe urma noii legi, ci și Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă: conform noilor norme, „pentru contribuțiile de asigurări sociale obligatorii, stabilite și acordate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere“. Cu alte cuvinte, instituția are dreptul de a întârzia achitarea indemnizațiilor către șomeri pe termen, practic, nelimitat, fără riscul de a fi penalizată. În schimb, contribuabilii sunt sancționați în cazul în care nu-și plătesc taxele la timp: astfel, un alt articol al textului de lege amintește că „în cazul neachitării contribuțiilor, a majorărilor de întârziere și a penalităților, se aplică măsurile de executare silită. Așadar, instituțiile publice își arogă (în acest caz, chiar prin lege) dreptul de a nu achita penalități în cazul întârzierilor, în schimb contribuabilii sunt sancționați pentru orice zi de întârziere.
Da