Rusia nu vrea să piardă victoria asupra regimului Bashar al-Assad după ce a realizat că nu funcţionează negocierea cu Washingtonul. După instalarea îngheţului între Casa Albă şi Kremlin, în care afacerea Snowden a fost doar vârful aisbergului, Moscova tinde să-şi piardă imaginea unui partener deschis dialogului în faţa occidentalilor. În plus, afirmaţia recentă a preşedintelui rus potrivit căreia Kremlinul nu a primit informaţii din partea fostului consultant NSA şi nici nu şi-a dorit acest lucru, într-o perioadă de intens spionaj informatic, stârneşte râsul.
În consecinţă, Putin a anunţat, marţi seară, că nu exclude o implicare a Moscovei în problema siriană, dar o asemenea decizie va fi condiţionată de dovezile anchetei ONU asupra atacului chimic. Mai mult, dacă Obama va obţine sprijinul Congresului american pentru intervenţia militară, Rusia va aplica propriul plan de acţiune, a anunţat Putin, subliniind că este prematur să detalieze acest subiect, scrie Agerpres. Anterior, liderul rus a declarat că Rusia şi-a întrerupt livrările de rachete sol-aer S-300 către Damasc.
Reflexe de război rece
Tot marţi, şeful statului rus a criticat Departamentul de Stat al SUA pentru că este interesat de destabilizarea Rusiei, subliniind că a reproşat acest lucru şi omologului său american. Acesta a subliniat că personalul ambasadei SUA consideră normal să acorde sprijin opozanţilor ruşi. Totuşi, locatarul de la Kremlin a salutat decizia lui Obama de a se întâlni cu reprezentanţi ai societăţii civile, cu ocazia summitului de la Sankt Petersburg, argumentând că autorităţile de la Moscova doresc să existe o înţelegere clară a societăţii ruse.
Kremlinul apără drepturile omului
Preşedintele rus a luat apărarea fostului consultant NSA Edward Snowden considerându-l „un om care are un mod de a gândi cu totul diferit”. Snowden se consideră un apărător al drep